7 tips om je immuniteit volgens eeuwenoude Ayurvedische inzichten te versterken

22-10-2020

Gezond blijven: bescherm jezelf tegen ziekmakers

Geneeskunde is bijna net zo oud als de mensheid zelf. Al eeuwenlang proberen geleerden mensen te genezen en gezond te houden, zodat ze zich kunnen beschermen tegen ziekte. Eén van die eeuwenoude genees- en levenswijze is de Ayurveda.

Indiase wijsheid

Het Ayurvedisch gedachtengoed is meer dan 5.000 jaar ontstaan in India. In deze moderne tijd geeft deze oeroude wijsheid ons een andere kijk op ziekte en gezondheid. Gezondheid is niet iets wat puur fysiek is, maar dat volgens de Ayurveda ontstaat wanneer je leeft naar je ware aard. Ieder mens heeft een eigen constitutie, een eigen staat van zijn. Wanneer jouw levenswijze daarmee in overeenstemming is, voel je je gezond en gelukkig.

Echte gezondheid gaat dus over levenskwaliteit en geluk. Dat bereik je door mee te gaan met de natuur, door de mogelijkheid te hebben om jezelf te realiseren en je diepste verlangens waar te maken. Wanneer je leeft vanuit je hart en je levensopdracht en een vervuld en rijk leven leidt, ben je volgens de Ayurvedische denkwijze gezond.

De rol van immuniteit

Een belangrijke schakel bij het realiseren van gezondheid is de lichamelijke immuniteit. Het immuniteitssysteem kan je beschouwen als je 'natuurlijke geneesheer'. Hij zorgt er namelijk voor dat ziekmakers als bacterieën, virussen en schimmels die jouw lichaam binnendringen meteen onschadelijk worden gemaakt. En als je lichaam beschadigd raakt door bijvoorbeeld wonden of breuken, dan zorgt het immuunsysteem ervoor dat het zich weer herstelt.

7 tips om je immuniteit te versterken

Een goed functionerend immuunsysteem is voor de gezondheid dus van groot belang. Maar hoe zorg je ervoor dat je immuunsysteem goed functioneert? Hierbij 7 tips.

· Hou je lichaam zuiver

Afvalstoffen in je lichaam vormen de grootste bedreiging voor je immuniteit. Die afvalstoffen ontstaan wanneer je voedsel niet goed wordt verteerd. Bij een goede vertering wordt voeding ontbonden en omgezet in lichaamseigen stoffen. De cellen in ons lichaam nemen die stoffen op en gebruiken dat als brandstof en voor het onderhoud van het lichaam. Dat fysieke lichaam hebben we nodig om ons bewustzijn te kunnen dragen, om te kunnen genieten, denken, begrijpen, ervaren en over leven. Het is dus van groot belang dat het voedsel op de juiste wijze wordt omgezet.

Wanneer voedsel niet op de juiste manier verteerd, ontstaan er geen lichaamseigen stoffen maar afvalstoffen. Deze kunnen niet door de cellen worden opgenomen en blijven in het lichaam achter. Het lichaam wordt daardoor vervuild en dat verstoort de immuniteit. Afvalstoffen is daarom ook een van de grootste oorzaken van auto-immuniteitsziekten.

Het is dus belangrijk om te voorkomen dat er afvalstoffen in je lichaam achterblijven. Je kunt dat doen door te kiezen voor biologisch geteelde en vegetarische voeding. Deze voedingsmiddelen zijn het beste verteerbaar en leveren de meeste lichaamseigen stoffen. Daarnaast kan je specerijen gebruiken die je spijsvertering stimuleren en ondersteunen. Voorbeelden daar van zijn gember, peper, kardemom, komijn, kurkurma en kaneel.

Tenslotte is het aan te raden om je lichaam regelmatig te zuiveren door af een toe een dag kitcherie of een Ayurvedische reinigingsmaaltijd te gebruiken. Met deze maaltijden ontdoe je je lichaam van giftige afvalstoffen en slakken.

· Hou je maag warm

Voor het behoud van je gezondheid is volgens de Ayurveda de maag van groot belang. In de maag zetelt namelijk de dosha die verbonden is met de immuniteit. Een goede manier om je zelf te beschermen tegen ziekte, koorts, griep en verkoudheden is dus om je maag gezond te houden. En dat doe je door hem warm te houden.

Eet daarom drie keer per dag warm. 's Ochtens kun je bijvoorbeeld beginnen met warme havermoutpap. 's Middags eet je een warme volle maaltijd en 's avonds een kop soep.

Verder helpt verse gember goed om jezelf gezond te houden: het verlaagt de koorts, stimuleert de spijsvertering waardoor ook eventuele afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Bovendien werkt verse gember ontstekingsremmend en gaat het virussen en bacteriën tegen. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van serotonine, wat goed is voor het humeur.

Het is dus aan te raden om gedurende dag veel verse gemberthee te drinken.

· Gebruik kruiden die het immuunsysteem versterken

In India, het land waar de Ayurveda ontstaan is, kent men nog veel ongerepte natuur. In die natuur komt een enorme diversiteit aan kruiden voor en dat is ook de reden dat er binnen de Ayurveda veel gebruik van gemaakt wordt.

Kruiden die zeer goed zijn voor het versterken van je immuniteit zijn tinospora, cordifillia en gudichi. Gudichi is een leverplant en heeft een zeer zuiverende werking op je lichaam. Daarnaast bevat het neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en acethylcholine, waardoor het gebruik ervan ook zeer goed is voor je brein. Bovendien stimuleert het je humeur en wat misschien het meest belangrijk is: het versterkt je immuniteit. Gebruik deze kruiden als je griep hebt, verkouden bent of een ziekte hebt waarbij je lichaam steeds verder wordt afgebroken. Je kunt de kruiden kopen in de biologische Ayurvedische winkels of online.

Een ander kruid je goed kunt gebruiken is andrographis, paniculatie o kalmeg. Dit kruid wordt ook wel een bitterkruid genoemd en heeft een enorme leverzuiverende en regenererende werking. Het gaat virussen tegen en volgens sommige studies kan het ook tegen het coronavirus worden gebruikt. Maar ook voor de bestrijding van HIV en hepatitis kan dit kruid worden ingezet. De meeste Belgische producenten van voedingssupplementen hebben dit kruid op voorraad of in één van hun producten verwerkt.

Verder kan ik je amla, dat zo wel in tabletvorm als in de vorm van kruidenpasta te krijgen is,sterk aanbevelen. Net als chyavanprash, dat ook een sterke anti-oxidant is.

Vergeet ook niet dagelijks gebruik te maken van kurkuma, gember, kruidnagel, kaneel en kardemon. Dit zijn allemaal kruiden die je spijsvertering ondersteunen, je immuniteit versterken en antiviraal werken.

Denk daarnaast ook aan lokale producten, zoals vlierbessen. Vlier verhoogt je je immuniteit en werkt antiviraal. Vlier is te verkrijgen in de vorm van tabletten, siroop en sap. Bovendien kan je het ook zelf maken.

· Zorg dat je voldoende slaapt

'De uren die je voor middernacht slaapt tellen dubbel,' zei mijn grootmoeder altijd. Zonder dat ze het wist verwoordde ze daarmee de eeuwenoude wijsheid van de Ayurveda. Want ook daarin wordt aangeraden om voor middernacht en het liefst tussen 22:00 en 23:00 uur te gaan slapen. Wanneer je je niet fit voelt, ziek bent of bang bent om ziek te worden, wordt zelfs geadviseerd om rondom 22:00 uur naar bed te gaan.

Wanneer je op tijd gaat slapen, maakt je lichaam namelijk diverse stoffen aan die je beschermen tegen hartkwalen, overgewicht, depressie, luiheid en ontstekingen. Daarnaast worden er t-cellen en cytokinnen aangemaakt. De t-cellen zijn nodig om ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en schimmels te herkennen en te verwijderen. Cytokinnen helpt je lichaam om ontstekingen te bestrijden en weefsels te laten herstellen van beschadigingen en wonden. Een gezond lichaam dat voldoende slaap krijgt, maakt beiden stoffen zelf aan.

Voldoende slaapt versterkt je immuniteit en goede immuniteit zorgt ervoor dat je goed kunt slapen. Er is dus sprake van een zichzelf versterkende wisselwerking.

Kruiden die een goede nachtrust bevorderen zijn kurkuma, aswaganda en jatamansie. Kurkuma kan je bijvoorbeeld gebruiken in kurkuma latte.

Vermijd ontstekingen

Mensen die last hebben van bekende of latente ontstekingen en mensen die gevoelig zijn voor ontstekingen zijn in de visie van de Indiase arts Deepak Chopra in het geval van een corona infectie extra kwetsbaar. Om jezelf daartegen te beschermen is het dus zaak om ontstekingen zoveel mogelijk te vermijden.

De beste manier is om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen want afvalstoffen zorgen vaak voor ontstekingen. Let daarbij ook op je voeding en zorg ervoor dat je geen voedingsmiddelen combineert die met elkaar in conflict zijn. Dat betekent dat je nooit zuivel met fruit combineert en vlees en vis niet combineert met zuivel en mosterd. Dat zijn de meest bekende ziekmakende combinaties van voedingsmiddelen die in de oude Ayurvedische teksten staan vermeld. Deze combinaties zorgen voor ontstekingen en aandoeningen die moeilijk te genezen zijn, bijvoorbeeld aan de huid.

Ontstekingen kan je ook vermijden door goed te slapen, goed te eten en je immuniteit op orde te houden, zoals hierboven staat vermeld.

Belangrijke ontstekingswerelden kruiden zijn: boswelia serrata en kurkuma

· Vermijd stress

Vrijwel iedereen weet dat stress slecht is voor de gezondheid. Het kost heel veel energie om voortdurend onder druk te staan. Maar wist je ook dat stress een aanslag is op je zenuwstelsel, je bijnieren en je immuniteit? Het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt door stress totaal onderuit gehaald.

Het is dus zaak om stress en uitputting te voorkomen. Maar hoe doe je dat?

Volgens de inzichten van de Ayurveda is goede voeding en voldoende slaap daarbij van groot belang. Daarnaast is het van belang om te leven naar wie je bent. Luister daarom naar je zelf en naar je hart. Passen de activiteiten die je doet nog bij jou? Zijn ze voedend, geven ze je voldoening en energie? Of vreten ze energie, maken ze je moe en bezorgen ze je slapeloze nachten? Maken ze je zelfs depressief?

Stop met alle activiteiten die jou niet voeden, waarvan je geen energie krijgt of die je geen voeding geven. En maak daarmee ruimte voor wat wel goed, voedend en gezond voor je is.

Een Ayurvedische massage kan je helpen om te ontspannen. Al 5000 jaar raadt de Ayurveda aan om je regelmatig te laten masseren. Je kunt dat zelf doen met natuurlijke olie zoals bijvoorbeeld dhanvantarie taila, maar nog beter is om het te laten doen. Tijdens een traditionele Ayurvedische massage maakt je lichaam serotine aan, waardoor je je kunt ontspannen en je je prettig gaat voelen. Je komt los van de dagelijkse beslommeringen en kunt heerlijk slapen.

Wat ook helpt is een wandeling in de natuur. Ga naar het bos, een weidegebied of loop langs het water en adem daarbij goed in en uit. Laat jezelf letterlijk goed uitwaaien.

Begin of eindig de dag met een aantal yoga-oefeningen. Yoga is een oeroude bewegingskunst die net als de Ayurveda afkomstig is uit India. Ze omvatten een aantal eenvoudige bewegingen en ademhalingstechnieken die jou helpen om stress los te laten. En dat zorgt er niet alleen voor dat je je beter voelt, maar dat je ook meer aankunt.

Belangrijke kruiden die je helpen om de stress te verlagen zijn aswaganda, jatamansi, kurkuma en safraan.

· Kom bij jezelf

Wanneer je goed in contact bent met jezelf, weet je ook waar het voor jou om draait in dit leven. Wat jouw levensmissie is, waar je naar verlangt en wat je bestaansreden is. En als jij weet wat jij hier komt doen, wat jouw unieke bestemming is dan geeft dat kracht. Je weet dan precies waar je voor wilt gaan en wat wel en niet bij jou hoort.

Je kunt dat echter alleen weten als je in verbinding staat met je diepste wezen, je ziel. Zielscontact noemen we dit daarom ook wel. Voor het creëren van een goede zielscontact is het belangrijk dat je immuniteit op sterkte is, dat een goede kwaliteit van slaap hebt, dat je ieder moment van de dag tot rust kan komen en kan luisteren naar en aanwezig kunt zijn met je hart.

Je hart is de plek waar je ziel zich verbindt met jou als persoon en met purusha, het universeel bewustzijn. Om dat zielscontact te versterken is het aan te raden om iedere dag tot rust te komen en in het moment aanwezig te zijn. Elke dag even mediteren en de tijd nemen voor rust, stilte en aanwezigheid helpt daarbij. Je gaat daardoor meer bezield en bewuster leven en komt in een natuurlijke en rustige staat van zijn.

Het resultaat daarvan is dat je een goede nachtrust krijgt, een goede immuniteit, minder last krijgt van stress en ontstekingen. Je bent simpelweg in een staat van zijn. Iedere vorm van meditatie helpt daarbij en je kunt diverse vormen daarvan uitproberen. Experimenteer en kijk wat bij jou past.

Ayurvedische kruiden die je helpen om het bewustzijn te vergroten zijn brahmi en saffraan

LIes Ameeuw (c) 

Meer info: https://www.lies-ameeuw.com 

https://lies-ameeuw.webinargeek.com/