Aanpak van de corona-epidemie: een Ayurvedisch perspectief

27-06-2020

Aanpak van de corona-epidemie: een Ayurvedisch perspectief

Zo rondom 700 na Christus voorspelden de Tibetanen dat als Tibet zou worden overheerst door China, er een nieuwe ziekte zou ontstaan door "onbezielde wezen". Toeval of niet: westerse wetenschappers definiëren virussen zoals het corona-virus dat nu de wereld beheerst, als mogelijk niet levende wezens:

'Een virus is een microscopisch klein deeltje dat bestaat uit erfelijk materiaal, verpakt in een eiwitomhulsel. Virussen worden pas biologisch actief als zij cellen van levende organismen binnendringen.

Virussen hebben geen eigen voortplantingsapparaat en geen eigen stofwisseling. Ze zijn daarom volledig afhankelijk van gastheerorganismen. Er is geen sluitende definitie van leven, zodat nog niet gezegd kan worden of virussen leven.'

Bron: Wikipedia

Dit onbezielde wezen beheerst op dit moment ons leven. Wereldwijd zijn er heel veel mensen die eraan overlijden en overal worden maatregelen genomen die ons leven behoorlijk indammen. Pharmaceuten en wetenschappers zijn op zoek naar medicijnen en/of een vaccin. Maar kunnen we vanuit de Ayurveda iets over het virus en de aanpak daarvan leren?

Wat zegt de Ayurveda over epidemieën?

Wanneer we de oude Ayurvedische teksten erop naslaan, dan zien we dat niet veel over virussen in staat. Wel wordt er aandacht besteed aan epidemieën. Hoofdstuk 3 van volume 2, Characa samhita (uitgave van Bagwan Dash) is er zelfs volledig aan toegewijd.

Epidemieën worden in dit geschrift toegeschreven aan klimatologische veranderingen en drastische wijzigingen in de seizoenen. Ook heeft men het heel kort over Raksasas, dat naar zowel bacteriën als naar demonen verwijst.

Gedurende een epidemie, zo merkt men op, veranderen de virya (smaak), vipaka (potentie of smaak na vertering), prabhava en karma (specifieke eigenschappen) van de planten. De zorg die in het geschrift wordt geuit is dat er daardoor onvoldoende geneeskrachtige kruiden verzameld kunnen worden, voordat de aarde volledig vernietigd is. Want de epidemische ziekte zelf is wel te behandelen, maar dan moeten de juiste kruiden wel beschikbaar zijn. Daarnaast moeten die kruiden ook op de juiste manier verzameld, bewaard zijn en toegepast worden.

Hoe kan het dat mensen met een verschillende constitutie, mentale capaciteiten, leeftijd, fysieke kracht en voedingspatroon toch dezelfde ziekte krijgen? Dat is een vraag die ook in de oude geschriften wordt gesteld.

Atreya zegt daarover: ja dat is mogelijk. Er zijn factoren waar we ongeacht onze constitutie, allemaal mee te maken hebben, zoals bijvoorbeeld lucht, water aarde en de seizoenen. Als deze zaken verstoord zijn, raakt ons dat allemaal. En de ziekten die daaruit ontstaan, die ons tegelijkertijd ziek maken, kunnen hele landen van de kaart afvegen. Maar wanneer je de beschikking hebt over de juiste medicinale kruiden, hoef je niet bang te zijn voor het vernietigende effect van een epidemie.

Wat daarnaast helpt is om een integer en oprecht leven te leiden, mededogen te tonen voor alle leven de wezens, liefdadigheid te betrachten en te bidden tot god. Preventieve maatregelen en rust nemen, jezelf te beschermen bijvoorbeeld door het zingen van mantra's en uitzoeken wat goed voor je is, is ook zeer belangrijk.

Dit zijn allemaal remedies die gemakkelijk toepasbaar zijn en mensen kunnen behoeden voor een ontijdige dood.

Hoe komt het dan dat er af en toe toch periodes zijn waarin landen volledig worden weggevaagd? is een vraag die men ook aan Atrea stelt. Zijn antwoord is eenvoudig:

"Onwetendheid." Men gaat in tegen de wijsheid van de natuur. En daardoor gaat de voedingswaarde van het voedsel achteruit. Maar onwetendheid leidt ook tot psychische verstoringen zoals hebzucht, boosheid, egoïsme, vechtlust, arrogantie en moord. Vaak heerst er een mentaliteit van 'aanvallen of aangevallen worden'.

Men benoemt ook de behandeling van koorts. Koorts heeft zijn oorsprong in de maag en de spijsvertering. Om de koorts te bestrijden wordt aangeraden om warm water te drinken en kruiden te nemen die de spijsvertering verbeteren. Als gevolg daarvan wordt de neerwaartse beweging en de agni gestimuleerd en de kapha verminderd. Is er sprake van een sterk verhoogde pitta dan wordt er een andere behandeling aangeraden, namelijk één met verkoelende zaken.

Wat zegt de Ayurveda over virussen?

Het woord virus komt in de oude Ayurvedische geschriften niet voor. Wel heeft met het over 'krimi.' De letterlijke vertaling van krimi is: wormen. Maar ook schimmels die in de darmen voorkomen vallen daaronder.

Volgens sommigen vallen virussen ook onder de krimi, volgens anderen weer niet. Virussen worden in de geschriften ook wel Bhootam genoemd: kortlevende moleculen die zichzelf in de natuur ontwikkelen.

Behandeling van virussen

De geschriften zeggen niet over de behandeling van virussen. Wel is er een protocol dat men traditioneel volgt bij verminderde immuniteit. Dit protocol kan ook helpen om virussen en pandemieën te bestrijden.

· Het lichaam reinigen

Wanneer voedingsmiddelen onvoldoende of niet naar lichaamseigen stoffen worden omgezet, worden deze als afvalstoffen in het lichaam opgeslagen. Dit halfverteerd voedsel noemt men ook wel 'ama' oftewel: ongekookt, onverteerd. Er zijn verschillende manieren waarop ama in het lichaam kan ontstaan:

  • Je spijsvertering werkt niet goed, waardoor het voedsel niet goed wordt verteerd
  • Het voedsel past niet bij je constitutie of dat wat je volgens je constitutie nodig hebt
  • Het voedsel is niet zuiver omdat het bijvoorbeeld conserveringsmiddelen bevat, teveel bewerkt is, niet biologisch is geteeld, of gemanipuleerd

Ama is een grote bedreiging voor je immuniteit. Het verzwakt je afweersysteem en is de oorzaak van vrijwel alle fatale chronische aandoeningen. Bij een beginnende infectie is het verwijderen van ama het beste wat je kunt doen om ziekte te voorkomen. Bovendien is het een grote opkikker voor je immuniteit.

· De spijsvertering onderhouden of versterken

Om te voorkomen dat ama in je lichaam ontstaat, is het belangrijk dat het voedsel goed naar lichaamseigen stoffen wordt omgezet. Je kunt dat doen door ervoor te zorgen dat je spijsvertering goed werkt. Daarvoor is het ten eerste belangrijk dat je kiest voor zuiver voedsel; dat wil zeggen: natuurlijke en biologisch voedsel dat energetisch geen extremiteiten kent. Zoals bijvoorbeeld granen, plantaardige eiwitten, groenten, vetten, zachte specerijen, gefermenteerde groenten, zaden en pitten.

Hou bij de keuze van je voedsel rekening met je constitutie en dat volgens je constitutie nodig hebt. Het onderhouden van de spijsvertering werkt preventief: het voorkomt dat je ziek wordt. Daarnaast helpt het je om te herstellen bij een infectie.

· Een goede dagelijkse routine

Een goede dagelijkse routine houdt in dat je op tijd opstaat (voor 7 uur) en op tijd gaat slapen (voor 23:00 uur). Bovendien slaap je niet overdag. Deze maatregelen zijn belangrijk om je kapha dosha goed in balans te houden en de kapha dosha staat borg voor je immuniteit.

Verder is het belangrijk dat je voor 8 uur een warm ontbijt neemt, rond 12 uur een warme hoofdmaaltijd en rond 18:00 uur een lichte avondmaal. Ook deze routine is essentieel om je spijsvertering te oderhouden.

· Je immuniteit verhogen door middel van voedsel

De Ayurveda kent tal van medicinale planten die de immuniteit verhogen; zoals bijvoorbeeld aswaganda, tinospora cordifillia, gember, tulsie, sjilajit, amla en chyavanprash. Regelmatig en afwisselend gebruik van deze planten versterkt de immuniteit

· Antivirale planten

Naast de planten die de immuniteit versterken, kent de Ayurveda ook een groot aantal planten die anti-viraal werken. Met deze planten heeft men inmiddels 5000 jaar ervaring en de werking is wetenschappelijk bewezen:

Tinospora cordifolia werkt goed tegen HIV, Herpes genitalis, hepatitis, griep en koorts

Shilajit werkt tegen: Herpes in het algemeen, klierkoorts, virale infecties van de luchtwegen en het maagdarm stelsel, HIV (in combinatie met tulsie en tinospora) en bij koorts.

Amla werkt tegen HIV en hepatitis

Gember werkttegen virussen in het algemeen, diverse griepsoorten, infecties van de luchtwegen en bij koorts

Kaneel werkt bij verschillende griepinfecties, diverse vormen van herpes, retrovirussen (zoals HIV, polio, MS), hepatitis, virale infecties van de luchtwegen en de maag-darm.

Kruidnagel werkt bij griep, herpes, koortsblaren, hepatitis C, virussen in het algemeen en bij koorts

Phulantus niuri werktbij hepatitis B, koortsblaren en HIV

Andrograpisch paniculata werkt zeer krachtig tegen het cornavirus, divrse andere griepvirussen, koortsblaren en HIV.

Om het virus krachtig te kunnen verslaan is het belangrijk dat het product dat je neemt goed van kwaliteit is. Kies voor een product dat voor 100% bestaat uit extract, of uit 50% extract en 50% plantpoeder. Neem nooit plantenpoeder die in capsules geleverd wordt, daar zit geen kracht in. De samenstelling staat op de verpakking.

In India gebruikt men de plantenpoeders ook om de woning uit te roken als er virale infecties in aanwezig zijn.

· Panchakarma en Ayurvedische massage

Wanneer je een virusinfectie of een andere ziekte te pakken hebt die gepaard gaat met koorts, is het aan te raden om eerst je voedingspatroon en je levensstijl aan te passen en medicinale kruiden te gebruiken. Als de koorts gezakt is, zijn massages en behandelingen als een panchakarma zeer goede manier om verder van je ziekte te herstellen. Doe dit niet eerder, want massages als panchakarma zijn niet goed als je koorts hebt.

Lies Ameeuw

www.lies-ameeuw.com

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

Nutrisan

Ayurvedahealth 

Characa samhita

Ayurveda vanuit het hart, (Lies Ameeuw) 

Ayurveda kookboek. (Lies Ameeuw)