Ayurveda en opstellingen

17-06-2020

Ayurveda en opstellingen: een verbindende en geneeskrachtige combinatie

Ayurveda kennen we als een eeuwenoude denk- en levenswijze die meer dan 5000 jaar geleden in India is ontstaan.
Familie opstellingen zijn een vorm van therapie die in de vorige eeuw door Bert Hellinger in West-Europa werd geïntroduceerd en waarbij de onzichtbare dynamiek in een systeem zoals oa. je familie-situatie zichtbaar wordt gemaakt.
Wat hebben Ayurveda en familieopstellingen nu met elkaar te maken? Om dat te verduidelijken verklaar ik de drie lagen van geneeskunde binnen de Ayurveda.

Drie lagen van de Ayurveda-geneeskunde :

De Ayurveda werkt van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het menselijke wezen laag voor laag wordt ontleed. Binnen de Ayurvedische geneeskunde spreekt men van drie verschillende lagen.

Laag 1 - Kaya chikitsa

De eerste laag is die van het fysieke lichaam. Hier ligt ook het zwaartepunt van de Ayurvedische geneeswijze al zijn klachten niet allemaal fysiek van aard. Door middel van voeding, yoga, kruiden, massages en reinigingsbehandelingen, zoals Panchakarma, worden de drie dohsa's in balans gebracht en blijft men jong en vitaal. Uitgangspunt daarbij is dat de dosha's in overeenstemming komen met je organisme, je gesteldheid als persoonlijkheid.

Het grootste gedeelte van de opleiding de ik binnen de School van Ayurveda aanbied gaat over dit aspect van de Ayurveda.

Laag 2 - Satvaja chikitsa

De tweede laag van de Ayurvedische geneeswijze gaat over de emoties en gedachten. Beide aspecten hangen nauw met elkaar samen: negatieve gedachten roepen negatieve emoties op en andersom verzieken negatieve emoties de gedachten die in ons opkomen.
Zowel in de Ayurvedische als in de Tibetaanse geneeskunst herkent men drie negatieve emoties die gelieerd zijn aan de drie dosha's. Daarnaast herkent de Ayurveda veertien emoties die, als ze te lang aanwezig zijn, de mens psychisch ziek maken.

De gedachte is dat wanneer de drie dosha's door middel van voeding, levensstijl, kruiden en massages in balans zijn gebracht en in overeenstemming zijn met je constitutie, dit doorwerkt in het brein, de gedachten en je emoties. Gedachten en emoties worden helder, positief en harmonieus. Soms zijn emoties zo diep in ons vastgezet dat er een stevige ontlading nodig is om ze los te krijgen. De technieken van de Panchakarma helpen daarbij, evenals therapieën die betrekking hebben op het hoofd. Ayurveda bevat tevens goede methodieken tegen psychiatrische klachten.

Ook in de Indische theaterkunst besteedt men aandacht aan emoties. Om tot innerlijke bevrijding te komen moet men negen belangrijke emoties doorlopen en theater helpt daarbij. De acteur speelt diverse emoties, laat zien hoe ze geuit kunnen worden en hoe je door diverse emoties heen kunt bewegen. Het publiek wordt als het waren meegezogen in de voorstelling en ervaart het als bevrijdend . De spelers laten zien hoe het is om emoties te ervaren en te uiten.

De verhalen zelf vertellen over goden, over hun pijn en geluk. Ze vertellen stapsgewijs wat de bedoelingen zijn van dit bestaan en hoe het leven in elkaar steekt. Er schuilen diepe waarheden in de verhalen en ieder verhaal heeft een boodschap voor iedere bewustzijnslaag van het publiek. Het biedt zowel vermaak als diepe geheime inzichten. Als toeschouwer of luisteraar haal je eruit wat je op dat moment nodig hebt. Voor iedere fase waarin je je bevindt, is er een antwoord.

Laag 3 - Daiva Vyaprasraya

De derde laag van deze geneeskunst handelt over de behandeling van het spiritueel lichaam. Rituelen spelen daarbij een belangrijke rol. Ceremonies worden uitgevoerd om goden gunstig te stemmen en om advies te vragen. Ze zijn bedoeld om je terug bewust te maken van de aanwezigheid van je ware aard, je goddelijke kern maar vooral om de verbinding ermee te herstellen.
Tijdens de rituelen worden mantra's in het Sanskriet gereciteerd en worden door zang en klankschalen trillingen gecreëerd om het bewustzijn te openen.

Het verband tussen Aryurveda en familieopstellingen

De Indische goden kan je beschouwen als je Indische voorouders. Daarmee hebben de rituelen een sterk sjamanistische inslag. Niet alleen de goden, ook de voorouders worden aangeroepen met als doel te bepalen of er nog iets speelt uit een vorig leven of door het karma van een cliënt.
Door deze rituelen worden de voorouders gekalmeerd en om hulp gevraagd. Zo ontstaat er dankbaarheid, vergeving, juiste intenties, herkenbaarheid en openheid, al is dat vaak niet heel duidelijk zichtbaar.
Zo belanden we terug bij de familieopstellingen van Bert Hellinger. Bij het ontwikkelen van deze therapie liet hij zich inspireren door Afrikanen die hij tijdens zijn verblijf daar had ontmoet. Door middel van rituelen maakten zij contact met hun voorouders en communiceerden zij met hen.
Een familieopstelling is een hedendaagse versie van zo'n ritueel. Om de onzichtbare dynamiek in een systeem zoals je familie, je baan, je gezin en leven zichtbaar te maken, zijn opstellingen bijzonder functioneel. Het is een unieke manier om met een bredere blik naar jezelf, je situatie en mogelijke ziektes op zoek te gaan. Het helpt je, je bewustzijn te openen en heilzaam, op een spirituele wijze aan jezelf te werken.

Ayurveda en familieopstellingen: een heilzame combinatie!

Het gedachtengoed van de Ayurveda en de familie opstellingen vullen elkaar aan. Daarom heb ik besloten om tijdens de opleiding naast de klassieke Ayurveda meer met opstellingen te werken. Daarbij gaat de aandacht tijdens de eerste workshops en opleidingen naar het verwerken van trauma's en rouw.
De combinatie van Ayurvedische therapie en familieopstellingen pas ik nu al toe in mijn praktijk als therapeut. De aanpak heeft als enige betrachting om op een vlotte en gezonde manier een transitie te doorlopen doormiddel van de drie lagen van ons zijn. Daardoor wordt de overgang een existentieel en natuurlijk onderdeel van ons zijn.

Dat wil absoluut niet zeggen dat ik Ayurveda achter mij laat. Integendeel, ik zoek voortdurend naar zinvolle combinaties om Ayurveda verder te ontdekken en te koppelen aan bedachtzame opstellingen. Ik blijf zoeken om mijn ervaringen met Ayurveda en ander hedendaags gedachtengoed te delen op een toegankelijke, begrijpbare en toepasbare wijze. Precies zoals ik de afgelopen twintig jaar heb gedaan.
Wanneer je meer wenst te weten over de Daiva Vyaprasraya of spirituele genezing, kan ik je aanraden om mijn boek 'Wat ik je nooit kon vertellen' te lezen. Het reikt een boeiende introductie aan over de oude Indische cultuur met zijn schoonheid en taboes. Het verhaal neemt je mee in de geestelijke rituelen en de spirituele sfeer van de plaatselijke tempels. Als je het boek leest, begrijp je wat het verband tussen rituelen en opstellingen allemaal kan inhouden.

Lies Ameeuw

www.lies-ameeuw.com