Ayurveda voor pubers

24-10-2020

Ayurveda staat bij veel mensen bekend als een oude Indische denkwijze die handvaten biedt om tot een gezonder en gelukkiger leven te komen. Minder bekend is dat de Ayurveda ook specialisaties kent en levenswijsheden heeft geformuleerd voor specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld kinderen.

De specialisatie kinderen wordt in de Ayurveda Bala chikitsa genoemd. Bala staat voor kracht en chikitsa voor behandeling. Het doel van de Bala chikitsa is om kinderen in hun kracht te zetten zodat zij als volwassene vitaal en gebalanceerd in het leven kunnen staan. Ojas, een getransformeerde, spirituele energie speelt daarbij een belangrijke rol. Later in dit artikel zal ik daar verder op in gaan. Maar eerst nog even iets anders.

Fases in de ontwikkeling van het kind

Opgroeien gaat in verschillende fases en iedere ouder zal beamen dat elke fase weer anders is. Een baby van twee maanden heeft andere behoeftes dan een puber. Dat geldt niet alleen voor de fysieke behoeftes maar ook mentaal en spiritueel. Dat is ook de reden waarom men binnen de Ayurveda zeven fases onderscheidt in de ontwikkeling van een kind. Maar aangezien het artikel gaat over pubers, ga ik niet door de andere fasen van het kind.

Fase 7: Vriddhi, de puber fase naar jong volwassen.

De laatste fase in de ontwikkeling van het kind noemt men Vriddhi. Vriddhi verwijst naar de periode waarin het zestien tot twintig jaar oud is. In deze fase gaat de aandacht niet meer alleen naar voeding en massage, zoals bij eerdere fases, maar veel meer naar de opvoeding, gedrag en de opleiding en finaal op de voorbereiding voor het toekomstige, zelfstandige leven. Dit kan betekenen dat men gaat studeren, een beroep of ambacht leert, in het bedrijf van de ouders gaat werken of meedraait in het gezin. De Ayurveda raadt meisjes aan om te trouwen wanneer ze 24 jaar oud zijn, jongens wordt geadviseerd om in hun 28e levensjaar in het huwelijk te treden.

Om nog even terug op de voeding terug te komen, deze jongeren zijn in volle groei, ook het hormonaal systeem werkt volwaardig. Ze verbruiken heel veel energie, en hebben heel wat brandstof nodig. Voor hun bijna volwassen lichaam, nog steeds ontwikkelende geest, immuniteit, bala en behoud van stabiliteit in hun ontwikkeling naar jong volwassen.

Voeding bij de jong volwassenen.

Voor gezinnen waar m'n vegetarisch eet, geef voldoende aandacht aan plantaardige eiwitten voor een gezonde kracht ontwikkeling. Dat zijn bij voor keur eerstelijns bronnen als bonen, erwten, linzen, die je lekker zacht gekruid klaarmaakt. Sus je jonge zonen en dochters niet met allerlei burgers op basis van minderwaardig en weinig eiwitten, weet dat burgers een paar weken overleven in het koelvak... dus zijn ze oude voeding volgens ayurveda en gaan het sattvisch bewust zijn niet voeden van uw kinderen. Blijf vegetarisch voorrang geven. Indien je niet vegetarisch bent, die groep van jongeren kan wel dagelijks een stuk vlees gebruiken.

Geef voldoende gekookte en gegaarde groenten zacht gekruid, voor een goede opname en ontwikkeling. Ook voldoende variatie in groenten, maar en meer studies bewijzen hoe gevarieerder je voeding, hoe rijker aanbod van bacteriën zich ontwikkelen in je darmen. Wat belangrijk is voor de immuniteit, bala, brein ontwikkeling, veelzijdige interesses in het leven.

Geef voldoende granen, voor de darm kwaliteit, er is nu voldoende wetenschappelijk materiaal die de darm brein relatie bevestigd. Gezonde darmen ondersteunen een gezonde geest. Granen vullen de darmen goed, reinigen ze goed. Darmen of samana vata houd balans en positieve controle over de andere subdosha's van vata, prana heeft relatie met het brein, zenuwstelsel, udana, relatie spraak en denken, vyana relatie circulatie, hart, emotie, apana contact met de aarde, je gronding, eliminatie, en veel meer. Sushruta zegt als alle 5 de subdosha's verstoord zijn, is dat fataal voor de mens. De beste bescherming is gezond eten en gevulde darmen, die zich op tijd ledigen.

Gebruik goede vetten. Om te koken, bij voorkeur kokosvet of ghee. En koud geperste vetten voor op het eten, voor een goede ontwikkeling en kwaliteit van alle lichaamsfuncties. Maar ook de kwaliteit van de hersenen. Vetten ondersteunen een rustige en alerte geest.

Veel klachten die nu voorkomen bij opgroeiende jeugd is autisme, weet dat Ayurveda autisme geneest op basis van een aangepast dieet. (wat ik hierboven eenvoudig uitschreef) , glutenvrij, 3 keer warm eten, immuniteit verhogende middelen en goud preparaties, (kunnen hier vervangen worden door colloïdaal goud)

Over levensstijl heeft Ayurveda ook heel veel te vertellen, op tijd slapen, op tijd opstaan, yoga en meditatie. De juiste dingen op de juiste leeftijd. Maar het is ook duidelijk dat onze cultuur niet gelijkt op de oude Vedische culturen waar kinderen doorgaans gehoorzaam waren aan hun ouders tot dat ze gingen huwen.

Hier gaan jongeren al veel eerder hun weg in, sommige vinden hun paden in gezonde community, vegan, Ayurveda, yoga, spiritualiteit, vrijwilligerswerk...... Maar dat is niet voor alle jongeren, sommigen gaan liever uit, exploreren met alcohol, drugs, seksualiteit. En een aantal experimenteert matig en gezond, waar niets mis mee is, je kan maar loslaten wat je echt kent, dit hoort ook bij ontwikkeling, zelf kennis en leren grenzen trekken. Anderen gaan omwille van tal van reden grensoverschrijdend, exploreren wat dan heel uitputtend wordt voor hun lichaam en hun immuniteit en bala, terwijl ze nog niet echt volgroeid zijn. Ik zag al tal van jongeren in mijn praktijk, beschadigd.

Schrensoverschrijdend handelen, is ten koste van hun Ojas, beschadigd ook subtiele hartsverbindingen. Die beide belangrijk zijn voor hun zielsverbinding, die belangrijk is voor het vinden en volgen van hun levensmissie, hun satvish denken, hun uitstraling.

Met deze een oproep naar ouders en scholen, verzorg de voeding van deze jongvolwassenen goed, daarmee ondersteun je de stabiliteit, gezond verstand, bala, immuniteit en hun bewuste satvsisch keuzes, ook wanneer ze het leven onderzoeken.

Ojas

Zoals ik eerder in dit artikel aangaf, speelt bij het opvoeden van kinderen Ojas een belangrijke rol. Ojas is een getransformeerde, spirituele energie die borg staat voor onze immuniteit en zelfgenezend vermogen. Het zorgt ervoor dat het lichaam en de gezondheid behouden wordt en zet je in je kracht.

Ojas ontvang je in eerste instantie van je moeder, totdat je in staat bent om het zelf te ontwikkelen. Ojas ontstaat uit de voeding die door het spijsverteringssysteem en de zeven weefsels steeds verder getransformeerd wordt totdat er een verfijnde vorm van energie bestaat. In de Ayurveda wordt Ojas soms voorgesteld als een hoeveelheid druppels, waarvan de helft zich in het hart bevindt en de andere helft in het bloedplasma, waardoor dit gedeelte voortdurend door het lichaam circuleert.

Ojas, voedt het hart en zorgt voor een mooie, heldere uitstraling. Wie voldoende Ojas heeft, is evenwichtig en vitaal. Ojas versterkt het vermogen om tot transpersoonlijke ervaringen te komen en zo contact te maken met het universeel bewustzijn, de ziel en je levensopdracht.

Een gebrek aan Ojas kan leiden tot fysieke uitputting, depressie en diverse mentale aandoeningen. De verbinding met de ziel wordt zwakker of verdwijnt, waardoor ook de spirituele ontwikkeling stagneert. Aandoeningen op het mentale vlak worden vrijwel altijd veroorzaakt door disconnectie met de ziel en Purusha, het universeel bewustzijn, die beiden wortelen in het hart.

Ojas ontstaat uit getransformeerde voeding en kan versterkt worden door een goed voedingspatroon. Daarnaast is het belangrijk om stress te vermijden. Bij stress worden de bijnieren gestimuleerd en wanneer die situatie lang aanhoudt wordt de voorraad Ojas aangetast. Hierdoor kan je uitgeput raken.

(Aanstaande) moeders krijgen vanuit de Ayurveda dan ook het advies om grote fysieke inspanningen (bijvoorbeeld in de vorm van yoga, fysiek werk of seksuele activiteit) te vermijden. Tegelijkertijd dienen zij ervoor te waken dat ze te vaak gaan liggen of overdag slapen zodat zij dit 's nachts niet meer kunnen.

Er wordt aangeraden om geen rode kleding te dragen, de natuurlijke behoeften (urine, stoelgang, slaap, honger) niet te onderdrukken en sterke emoties, negatieve gedachten en stress te vermijden.

Door deze maatregelen in acht te nemen blijft de (aanstaande) moeder vitaal en kan zij Ojas aan haar kind doorgeven. Wanneer het kind geboren is dient zij ervoor te zorgen dat zijn of haar natuurlijke behoeftes vervuld worden, dat wil zeggen dat zij haar kind aandacht, liefde en voeding geeft, zorgt voor rust en regelmaat en hem of haar liefdevol aanraakt.

Wanneer deze natuurlijke behoeftes niet vervuld worden ontstaat er stress of een trauma bij het kind. Hierdoor zal de transformatie van voedsel naar subtiele energieën, zoals Ojas, gestagneerd raken waardoor het kind onvoldoende in zijn kracht komt te staan. Om te overleven ontwikkelt het gedragspatronen die een gezonde relatie met de omgeving in de weg staan. Vaak ontstaan er hierdoor psychosociale problemen. Doordat ook de verbinding met de ziel bij kinderen met gestagneerde Ojas verstoord is geraakt, kunnen zij ook in het volwassen leven niet tot spirituele ontwikkeling komen.

De Ayurveda raadt ouders aan om hun kinderen geen fysieke arbeid of zware inspanningen te laten verrichten, geen competitiesport te laten uitoefenen, af te houden van seks en hen te beschermen tegen traumatische ervaringen. Gezonde, volwaardige voeding, een goede dagelijkse routine en voldoende aandacht en liefde helpt hen bij hun ontwikkeling tot krachtige volwassene.

Lies Ameeuw

www.lies-ameeuw.com https://lies-ameeuw.webinargeek.com/